Totale kosten elektrische auto lager dan die van benzine-auto

Een gemiddelde elektrische auto is niet meer duurder dan een vergelijkbare auto die op benzine rijdt. Tenminste, als alle kosten worden meegeteld. Volgens berekeningen van de ANWB is dat kantelpunt vorig jaar al bereikt.

Opladen elektrische auto of brandstof
Nieuws
Datum: 25-10-2022

Hetzelfde blijkt uit berekeningen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Die zijn aan het begin van dit jaar gedaan toen de benzineprijs lager was dan nu. Toch is nog maar zo’n 5% van alle Nederlandse auto’s een elektrische, schrijft de Volkskant.

Aanschafprijs

Dat heeft onder andere met de aanschafkosten te maken. Elektrische auto’s zijn vaak duurder dan vergelijkbare benzinemodellen. Toch krimpt ook dat gat omdat benzineauto’s steeds duurder worden vanwege de technologie die autofabrikanten moeten ontwikkelen en inbouwen om aan de Europese emissienormen te voldoen.

Onderhoud

Daar staat tegenover dat de kosten van onderhoud van elektrische auto’s juist weer aanzienlijk lager zijn. Dat komt omdat een elektromotor minder ingewikkeld in elkaar zit dan een benzinemotor en ook minder bewegende delen heeft. De banden zijn dan wel weer duurder.

Oplaadkosten

Er moet overigens wel een kanttekening worden geplaatst bij de conclusie van de ANWB en Milieu Centraal. Het scheelt namelijk enorm welke stroom de elektrische rijder gebruikt om de auto mee op te laden.

Uiteraard is stroom van eigen zonnepanelen het voordeligst. Maar als hij of zij gebruik maakt van netstroom en net een nieuw contract heeft afgesloten, zijn die kosten een stuk hoger. Datzelfde geldt voor ‘tanken’ bij openbare laadpalen en snellaadstations.

Elektrische auto verzekeren

Autoverzekeraars maken in principe geen onderscheid tussen elektrische auto’s en auto’s die op fossiele brandstof rijden. Maar omdat een elektrische auto vaak duurder én zwaarder is dan zijn benzinebroertjes en -zusjes, is de premie vaak iets hoger. Daarom is het zeker bij het verzekeren van een elektrische auto slim om goed te vergelijken welke verzekering de beste deal biedt.

Meer informatie

Heeft u daar hulp bij nodig? Neem dan even contact met ons op. Wij zetten de mogelijkheden graag voor u op een rij, zodat u eenvoudig de keuze kunt maken.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag